Belo Horizonte

Belo Horizonte sijaitsee Brasiliassa ja se on Minas Gerais- osavaltion pääkaupunki. Se on väkiluvultaan (2.238.526 asukasta, 2010) Brasilian kuudenneksi suurin kaupunki. Osallistuvan budjetoinnin käytäntöjä alettiin soveltaa, kun vasemmistolaisen Partido dos Trabalhadores- puolueen Patrus Ananias nousi kaupungin johtoon vuonna 1992. Vuosien 1993 ja 2008 välillä 374 302 asukasta on osallistunut 1 193 projektin päätöksentekoon. Vuosina 2009 ja 2010 osallistuvan budjetoinnin prosessi kokosi yhteen n. 44 000 ihmistä.

Kaupunki käyttää prosenttiosuuteen perustuvaa budjetointia, joka kattaa noin 50 % vuosittaisesta, uusin investointeihin varatusta budjetista. Kuten Porto Alegressa, osallistuvan budjetoinnin prosessi on rinnakkainen normaalille demokraattiselle prosessille ja lopullinen budjetti on kaupunginvaltuuston ratifioima. Osallistuvan budjetoinnin prosessi alkaa kahden vuoden välein. Prosessin koordinoinnista ja teknisistä puitteista vastaa erillinen orgaani, suunnitteluyksikkö.

Kaupunki on jaettu yhdeksään hallintoalueeseen, jotka jakaantuvat edelleen ala- alueisiin (41). Ensimmäisen kierroksen alustavat tapaamiset järjestetään alueellisella tasolla ja niihin on vapaa pääsy kaikilla alueen asukkailla. Tapaamisissa kaupunginhallituksen jäsenet informoivat asukkaita prosessin yleisistä suuntaviivoista ja tiedottavat kuinka edellinen budjetti on jaettu. Alustavien tapaamisten jälkeen osallistujat arvottavat naapurustonsa tarpeita. Yhden ala- alueen sisällä voi sijaita useampia naapurustoja. Tarpeiden pohjalta määritellään vaatimuksia ja yhden vaatimuksen kohdalla pitää olla vähintään kymmenen osallistujan allekirjoitus.

Toisen kierroksen kokoukset pidetään ala- alueiden tasolla ja niissä tiedotetaan kuinka suuri summa kullekin alueelle on jaettu. Rahojen jakaminen alueellisesti määräytyy tiettyjen tekijöiden mukaan. 50 % rahoituksesta jaetaan tasaisesti alueiden kesken. Toinen puolisko jaetaan kaavan mukaan, jossa otetaan huomioon alueen koko ja elintasoindeksi. Myös osallistumisen volyymilla on hieman vaikutusta, mutta vain lähinnä silloin jos osallistujien minimäärä ei toteudu joltakin alueelta. Toisen kierroksen kokouksissa valitaan myös ala- alueiden edustajat ja projektit. Kultakin alueelta valitaan 25 projektia. Virkamiehet käyvät projektit läpi ja tekevät kustannusarvion kunkin projektin teknisestä toteuttamiskelpoisuudesta.

Seuraavassa vaiheessa alueelliset edustajat tutustuvat kaikkiin alueidensa projektiehdotuksiin. Ihanteena on nostattaa ”abre mão”- henkeä (vapaasti suomennettuna avoimin mielin) ennen kuin valtuutetut valitsevat 14 projektiehdotusta 25 joukosta. Ehdotukset kootaan listaksi ja eri alueiden edustajat kokoontuvat äänestämään. Yksittäisten projektien sijaan äänestysprosessi etenee listojen pohjalta. Listat koostuvat eri alueilta kerätyistä projekteista. Edustajien joukosta valitaan myös valtuutetut ”Comforça:aan”, neuvostoon, joka työskentelee yhteistyössä kunnallisten päättäjien kanssa muotoillen lopullisen ja yksityiskohtaisen budjettisuunnitelman. ” Comforça:n” jäsenet seuraavat ja valvovat myös budjettiesitysten toteutumista seuraavan kahden vuoden aikana.

Lähteet:

http://researcharchive.vuw.ac.nz/bitstream/handle/10063/20/thesis.pdf?sequence=2

http://www.mdpafrica.org.zw/p2p/PBH%20Africa%20september%20ENGLISH.pdf

http://www.pbh.gov.br/comunicacao/pdfs/publicacoesop/revista_op15anos_ingles.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *