OpenSpending

Kokoamme tälle sivulle tietoa OpenSpending alustaan liittyen. Allaolevat käännökset ovat tehty perustuen englanninkieliseen http://www.openspending.org sivuun http://openspending.org/help/types.html . Tällä hetkellä ohjeistuksesta ei ole suomenkielistä versiota mutta tämänkin hankkeen puitteissa syntyviä käännöksiä voidaan vapaasti hyödyntää jatkossa kun kansainvälinen versio sivustosta kehittyy tukemaan monikielisyyttä.

Mikäli haluat osallistua OpenSpending käyttöliittymän kääntämiseen ja käännösten parantamiseen niin se on mahdollista Transifex käännöspalvelussa: https://www.transifex.com/projects/p/openspending/

OpenSpending talousdata tyypit

OpenSpending on erittäin joustava mitä tulee erilaisten talousdatatyyppien tukemiseen. Vaikka pääosassa on julkishallinnon talousdataa niin tämä ei tietenkään ole tekninen rajoitus. Suurin osa datasta joka esitetään voidaan kategorisoida joko transaktionaaliseksi tai budjettidataksi. Suurin ero näiden päätyyppien välillä teknisestä näkövinkkelistä on tarkkuustaso.

BUDJETTIDATA

Budjettidatassa menot ja tulot aggregoidaan menojen tai tulojen kategorioihin, jolla helpotetaan budjetin ymmärtämistä. Budjetti onkin loppupelissä periaatedokumentti jota käytetään antamaan lukijalle (poliitikko, kansalainen, journalisti, opiskelija tms.) ymmärrys tärkeimmistä vaihtoehdoista.

Hyvinkin erityyppistä budjettitietoa saattaa olla saatavilla riippuen alueestasi: alustava budjettilausunto, johdon budjettiesitys, yksinkertaisetettu budjetti esim. kansalaisten käyttöön.

Tästä syystä data edellisiltä vuosilta ja arviot tulevalle vuodelle on yleensä esitetty yhdessä ( esimerkiksi summat edellisiltä kausilta tietyllä sektorilla käytetään apuna kun suunnitellaan kuinka paljon pitäisi allokoida seuraavalle kaudelle)

Rahan allokointi on tyypillisesti järjestetty yhden tai useamman luokittelutavan mukaan (eikä sen mukaan kukaan on rahan vastaanottaja). Koska budjettitieto yleensä perustuu aggregoituun dataan ja tilastollisiin arvioihin, suuri osa tilastollisesta kirjallisuudesta kattaa tämän.

TRANSAKTIONAALINEN DATA

Toisin kuin budjettidatan kohdalla, tyypillisesti transaktio-tason datan kohdalla ei oleteta että data olisi aggregoitua.

Tämä tarkoittaa sitä että vaikka monta maksutapahtumaa voidaan kohdentaa yhteen asiaan, jokainen maksutapahtuma yhdeltä osapuolelta toiselle osapuolelle tiettyyn tarkoitukseen (projekti, palvelu) tiettynä päivänä tai tiettynä ajanjaksona pitää listata erikseen.

Tällainen data voi sisältää monen tyyppisiä tietueita mukaanlukien julkishallinnon velkoja, sitoumuksia tai toteutuneita menoja. Kaikenlainen raporttidata jota on aggregoitu valmiiksi tarvitsee erityyppisiä analysointeja etukäteen ja pitäisi käsitellä budjettidata tyyppisenä.

JULKISIIN HANKINTOIHIN LIITTYVÄ DATA

Yksi transaktionaalisen datan tyyppinen muoto on julkisiin hankintoihin liittyvät proseduurit. Julkisten hankintojen data on dataa julkisista tarjouskilpailuista: mistä kilpaillaan, mihin hintaa ja kuka voitti kilpailun. Sellaisenaan julkisten hankintojen data voidaan nähdä normaali rahankäyttö datan osajoukkona, sillä se myös kuvastaa julkishallinnon tapahtumia suunnitelmien sijaan.

MUUT DATATYYPIT

Luonnollisesti OpenSpending etsii jatkuvasti mahdollisuuksia tukea myös muunlaisia datatyyppejä, kuten yritysten tilinpäätöksiä ja kassavirta raportteja.

Datan lataus OpenSpending alustalle

Open Knowledge Foundation on julkaissut videoesittely sarjan englanninkielellä kuinka OpenSpending alustalle viedään tietoaineistoja. Tämä lienee nopein tapa tutustua alustan perusominaisuuksiin.

http://openspending.org/blog/2012/06/11/upload-videos.html

OpenSpending vaatii että tietoaineisto joka luetaan sisään löytyy jostain verkosta. Tietoaineistojen metatietojen ja linkkien tallennukseen voit käyttää avointa suomalaisen yhteisön ylläpitämää The Data Hub Suomi tietoaineistokatalogia tai kansainvälistä avointa datakatalogia http://thedatahub.org

Mainitut datakatalogit pohjautuvat Open Knowledge Foundationin avoimen lähdekoodin CKAN ohjelmistoon. The Data Hub Suomi datakatalogista, sen synnystä ja kuinka voit osallistua sen kehittämiseen löytyy lisätietoa tästä artikkelista The Data Hub Suomi avoimelle datalle avattu.

 Lisätietoja / linkkejä:

Työpaja aukoi Vantaan talousadataa | Helsinki Region Infoshare | http://www.hri.fi/fi/ajankohtaista/tyopaja-aukoi-vantaan-talousdataa/

OpenSpending ja Helsingin tulot sekä menot 2009 – 2010 | Helsinki Region Infoshare (ensimmäinen vienti ilman vuotta 2011 / täydellisempää dataa) http://www.hri.fi/fi/ajankohtaista/bloggaukset/openspending-ja-helsingin-tulot-seka-menot-2009-2010/

Helsingin tulot 2009, 2010 ja 2011 OpenSpendingissä (viimeisin ja aiempaa täydellisempi data-aineisto) http://openspending.org/helsinki_fi_1

Helsingin menot 2009, 2010 ja 2011 OpenSpendingissä (viimeisin ja aiempaa täydellisempi data-aineisto) http://openspending.org/helsinki_fi_2

Vantaan kaupungin menot toteumat http://openspending.org/vantaa_toteumat

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *