Teimme kaupunginkirjastolle ja keskustakirjasto-hankkeelle esityksen yleisen tason suunnitelmaksi syksyn toteutusvaiheesta. Suunnitelmaa voi kommentoida sen sivulla! Yksityiskohtia aletaan tarkentaa syyskuussa IFLA World Library and Information Congressin kiireiden jälkeen.

Sivusto on nyt kuukauden ikäinen. Olemme kartoittaneet esimerkkejä maailmalta, yleisesti käytettäviä malleja ja avanneet keskustakirjaston hankkeen dokumentaation. Sivuston ulkoasun ja sisällön kanssa on vielä paljon tekemistä, ja näitä työstetään syksyllä eteenpäin. Toivotamme kiinnostuneet mukaan yhteistyöhön sivuston kehittämiseksi.

Materiaalien lisenssiksi valittiin Creative Commons Nimeä 1.0 Suomi. Käyttöehdot sallivat materiaalin vapaan uudelleenkäytön, kun alkuperäiset tekijät, Avanto insight oy, Emobity oy ja Helsingin kaupunginkirjasto mainitaan.

Tämän blogipostauksen myötä julkistamme sivuston. Kävijämäärät ovat olleet tätä ennen noin 50 viikkokävijässä. Toivotaan mielenkiinnon lähtevän siitä kasvuun. PS. Aiheeseen liittyvää keskustelua käydään Facebookissa Open Democracy Finland -ryhmässä.

Posted in Yleinen
Share this post, let the world know

3 Comments

 1. Nimetön
  Posted 7.8.2012 at 12:58 | Permalink

  Kirjastolla menee nyt puurot ja vellit sekaisin, ja vielä Sitran rahoituksella.

  Kirjasto on yleisimmin käytetty palvelu, hyvin suosittu, kirjastoammattilaiset sivistyneitä ja palvelualttiita, helposti lähestyttäviä. Miksi halutaan antaa kuva, että tiedon saaminen asiakkaiden toivomuksista olisi jotenkin ylivoimaisen vaikeaa ilman uutta byrokratiaa, jossa pannaan tavalliset ihmiset päättämään kirjahankintojen kokonaisuudesta? Ennakoiko tämä irtisanomisia kirjastoissa, kun minäitte voi jatkossa päättää kaiken?

 2. Nimetön
  Posted 7.8.2012 at 13:10 | Permalink

  Valitettavasti hankekuvaukseen johtava linkki ei toimi, mutta se löytyi muuta kautta.

  Hankekuvaus on populistista roskaa, konsultti on päässyt maalailemaan utooppisia näkymiä päätösvallan käyttämisen ihanuudesta, mutta on syytä muistaa Paavo Haavikon aiheellinen kysymys: ”Kun kansa saa vallan, kuka sen silloin saa?”

  Kun kulttuuri- ja kirjastolautakunta tekee hassuja päätöksiä, se on poliittisessa ja myös juridisessa vastuussa päätöksistään. Mikä on päätösvallan ja vastuun suhde ”osallistuvassa budjetoinnissa”?

  Miksi minun, tai kenenkään muunkaan tavallisen kirjastonkäyttäjän pitäisi ruveta oikein todella päättämään siitä, mitä kirjoja naapurini iloksi hankitaan? Sitä vartenhan sinne valitaan päättäjät jakamaan resurssit, ja ammattilaiset hoitamaan hankinnat asiakkaita kuullen, tasapuolisesti ja omaan napaan tuijottamatta.

  Hittoon mokomat vallankäytöstä sokaistuneet konsultit.

 3. Heini Oikkonen
  Posted 10.8.2012 at 11:38 | Permalink

  Osallistuvan budjetoinnin hankkeessa ei päätetä Helsingin kaupunginkirjaston budjetista kokonaisuudessaan eikä kirjaston materiaalihankinnoista. Tavalliset kirjastokäyttäjät osallistuvat rajatun projekteihin liittyvän budjetin suunnitteluun yhdessä kirjastoammattilaisten kanssa. Projektit toteutetaan vuonna 2013 ja niiden toteuttamisesta vastaa Helsingin kaupunginkirjasto.

  Yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista on mallintaa, millä tavalla osallistuva budjetointi voi hyödyttää sekä kansalaisia että palveluiden järjestämisestä vastaavia tahoja. Kuten toteat, tavallisten kirjastokäyttäjien kuuleminen ja yhteistyö sujuu kirjastossa tällä hetkellä hyvin ja tähän pyrimme myös jatkossa.

  Heini Oikkonen
  Suunnittelija
  Helsingin kaupunginkirjasto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *